Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Σήμα κινδύνου από το "Αλεξάνδρειο Μέλαθρον"

Απαιτείται επειγόντως χρηματοδότηση 60.000 ευρώ για να μην μπει “λουκέτο” σε ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα της Θεσσαλονίκης. Οι λόγοι της “μαύρης τρύπας”, η αθέτηση της συμβατικής υποχρέωσης της Γ.Γ.Α, η δικαστική απόφαση των εργαζομένων και η απειλή της ΔΕΗ.
Το “Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρον” της Θεσσαλονίκης, γνωστότερο και ως “Παλαι ντε Σπορ”, “πνιγμένο” από τα χρέη κινδυνεύει με λουκέτο!


Οσο κι αν ακούγεται δυσάρεστα η είδηση, αγγίζει την πραγματικότητα καθώς η κοιτίδα του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης (κατασκευάστηκε το 1966) και κέντρο αγωνιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της Β. Ελλάδας κινδυνεύει να αναστείλει την λειτουργία του καθώς η ΔΕΗ στην οποία οφείλει 180.000 ευρώ απειλεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος!


Το κλειστό γήπεδο που γνώρισε μεγάλες δόξες γιατί εκτός των άλλων χρησιμοποιήθηκε και ως έδρα των ομάδων μπάσκετ του Αρη και του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του '90 που μεγαλουργούσαν στο ευρωπαϊκό στερέωμα, κινδυνεύει να πέσει θύμα την οικονομικής κρίσης που “μαστίζει” την χώρα.
Η Γ.Γ. Αθλητισμού “ψαλίδισε” την επιχορήγηση κατά 35% με αποτέλεσμα οι 700.000 ευρώ με τις οποίες ενισχύει το ταμείο του “Αλεξανδρείου Μελάθρου” να μην είναι αρκετές καθώς μόνο η μισθοδοσία των υπαλλήλων ξεπερνάει τις 500.000 ετησίως.


Στην μειωμένη επιχορήγηση θα πρέπει να προστεθεί η “μαύρη τρύπα” που άφησε η προηγούμενη διοίκηση ύψους 90.000 ευρώ λόγω μη καταβολής ολόκληρης της επιχορήγησης του 2010, αλλά και η τελεσίδικη απόφαση που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι από εργατικές διαφορές που είχαν με την διοίκηση του γηπέδου ύψους 420.000 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στηριζόμενοι στην δικαστική απόφαση κάθε φορά που εκταμιεύεται από τη Γ.Γ.Α επιχορήγηση προς το “Αλεξάνδρειο Μέλαθρον” κατάσχουν ένα σημαντικό ποσό με αποτέλεσμα η διοίκηση να μην μπορεί να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις οι οποίες πλέον έχουν φτάσει σε μεγάλη ύψη.
Η απειλή της Δ.Ε.Η
Μία από αυτές είναι η οφειλή προς την ΔΕΗ η οποία έδωσε προθεσμία λίγων ημερών ώστε η διοίκηση του γηπέδου να καταβάλει το 30% του ποσού διαφορετικά απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή του ρεύματος. Αν συμβεί αυτό θα μπει υποχρεωτικά λουκέτο στο “Αλεξάνδρειο Μέλαθρον” και θα βρεθούν στον δρόμο όχι μόνο η ομάδα μπάσκετ του Αρη, αλλά και 200 περίπου αθλητές που φιλοξενούνται στο υπόγειο του γηπέδου και ασχολούνται με τον στίβο, την πυγμαχία, την γυμναστική, την άρση βαρών, την πάλη.

Οι περικοπές στην χρηματοδότηση είναι ένα από τα προβλήματα. Αυτά μεγαλώνουν καθώς η Γ.Γ.Α δεν τηρεί την συμβατική της υποχρέωση που προκύπτει μετά την εκχώρηση του γηπέδου (κεντρική σάλα και γραφεία) στην ομάδα μπάσκετ του Αρη. Σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε η Γ.Γ.Α ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στην διοίκηση του γηπέδου έναντι της παραχώρησης του κυλικείου και του χώρου όπου στεγάζεται η μπουτίκ της ΚΑΕ Αρης 300.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν μπει στο ταμείο του “Αλεξανδρείου” όπως και το 15% από τα έσοδα της ΚΑΕ Αρης από εισπράξεις και διαφημιστικές πινακίδες.

“Καλούμαι όλους τους φορείς του αθλητισμού να βάλουν πλάτη για να λυθεί το πρόβλημα γιατί το λουκέτο είναι ορατό” δήλωσε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του γηπέδου Κώστας Χαριτωνίδης (ανέλαβε 25/1/2011) και συμπλήρωσε με λόγια απόγνωσης: “Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει στο κράτος να βρει λεφτά, αλλά από την άλλη το “Αλεξάνδρειο Μέλαθρον” δεν είναι ένα οποιοδήποτε γήπεδο. Αποτελεί το κέντρο του αθλητισμού της πόλης για πολλά αθλήματα. Αυτό το γήπεδο έχει και το συμβολισμό του γιατί η Θεσσαλονίκη έζησε τις μεγαλύτερες μπασκετικές της και καλλιτεχνικές της στιγμές. Απαιτείται λύση
 του προβλήματος τώρα” 
 Πηγή:http://www.contra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου